Ακτινοβολία από φουρνάκια και gel μανικιούρ -Επιπτώσεις σε DNA και μεταλλάξεις

Read Time:1 Minute, 26 Second

Το gel μανικιούρ υπάρχει από το 2010 και έκτοτε έχει υιοθετηθεί από μία μεγάλη μερίδα του γυναικείου πληθυσμού αντί για το ακρυλικό μανικιούρ. Τα πλεονεκτήματά του είναι η μεγάλη αντοχή του και η διατήρηση της λάμψης του μέχρι την αφαίρεσή του. Ωστόσο για να μην περιμένετε να στεγνώσει μόνο του, συνήθως τοποθετείτε τα χέρια σας κάτω από μία UV λάμπα η οποία ενεργοποιεί τα χημικά μέσα στο gel, κάνοντάς το να σκληρύνει.

Και ενώ ξέρουμε καλά τους κινδύνους που κρύβει η UV ακτινοβολία για το δέρμα μας, έως τώρα δεν είχε μελετηθεί ποτέ τι προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία στο ανθρώπινο δέρμα όταν εμπλέκονται και τα χημικά του μανικιούρ. Μία ομάδα του University of California San Diego αποφάσισε να μελετήσει τις UV συσκευές αφού διάβασε ένα άρθρο για μία γυναίκα που έκανε συχνά gel μανικιούρ και διαγνώστηκε με μία σπάνια μορφή καρκίνου.

Τα πειράματά τους με ανθρώπινα κύτταρα σε τρυβλία Πέτρι, έδειξαν πως μία μόνο 20λεπτη συνεδρία με μία UV συσκευή, οδήγησε στο θάνατο το 30% των κυττάρων. Τρεις διαδοχικές 20λεπτες συνεδρίες ανέβασαν αυτό το ποσοστό στο 65-70%. Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, διαπίστωσαν πως στα κύτταρα που απέμειναν ζωντανά, υπήρχαν ενδείξεις μιτοχονδριακής και DNA ζημιάς, ενώ εντοπίστηκαν και μεταλλάξεις οι οποίες έχουν καταγραφεί σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος.

«Τα πειραματικά μας αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα πως η ακτινοβολία από τις UV συσκευές στεγνώματος νυχιών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο χέρι και πως παρομοίως με τις συσκευές σολάριουμ, αυξάνουν το ρίσκο πρόωρης εμφάνισης καρκίνου του δέρματος», σημειώνεται.

Σημειώνουν πως χρειάζεται μία χρονικά μεγαλύτερη επιδημιολογική μελέτη για να καταλήξουμε με σιγουριά στο συμπέρασμα πως αυτές οι συσκευές αυξάνουν το ρίσκο καρκίνου του δέρματος, ωστόσο τέτοιου είδους μελέτες χρειάζονται τουλάχιστον μία δεκαετία για να ολοκληρωθούν.

Πηγή: Unboxholics.gr

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Απάντηση

Previous post Δύο συλλήψεις για υπόθεση διάρρηξης και κλοπής αυτοκινήτου
Next post Συμπλοκή 80 ατόμων στη Λεμεσό
Αρέσει σε %d bloggers: