dikastiko-16_9-3-1170x780

Δίωρη αποχή δικηγόρων – Διαμαρτύρονται για τις καθυστερημένες υποθέσεις

Read Time:2 Minute, 9 Second

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) αποφάσισε τη λήψη μέτρων διαμαρτυρόμενος για τους περί της Εκδίκασης Καθυστερημένων Υποθέσεων (Ειδικούς) Διαδικαστικούς Κανονισμούς του 2022, που έχουν δημοσιευθεί την περασμένη Παρασκευή 25 Νοεμβρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι χθες το ΔΣ συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε να καλέσει τα μέλη του σε προειδοποιητική αποχή από τα καθήκοντά τους την προσεχή Πέμπτη 1/12/2022 από 9:30π.μ. – 11:30π.μ.

Αποφάσισε επίσης συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λευκωσία έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο και στις υπόλοιπες επαρχίες έξω από την κεντρική είσοδο των Επαρχιακών Δικαστηρίων κατά τις πιο πάνω ώρες καθώς και σύσταση ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων για την άμεση ετοιμασία σημειώματος με τροποποιήσεις επί του Κανονισμού.

Αποφάσισε επίσης την ετοιμασία έκθεσης από τους προέδρους των τοπικών δικηγορικών συλλόγων για τη διαχείριση του backlog.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο ΠΔΣ ανέκαθεν υποστήριζε και υποστηρίζει την υιοθέτηση πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση των καθυστερημένων υποθέσεων και τη βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης και έχει πρωτοστατήσει στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης με συγκεκριμένες εισηγήσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων στα κατώτερα δικαστήρια.

“Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το πρόβλημα των καθυστερημένων υποθέσεων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά στη βάση μιας φιλοσοφίας που προωθεί εξπρές λύσεις, οι οποίες αντιβαίνουν σε βασικές αρχές του δικαίου, στο Σύνταγμα, το Ενωσιακό Δίκαιο, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις αρχές Φυσικής Δικαιοσύνης, αγνοώντας απροκάλυπτα τον ρόλο των δικηγόρων, ως συλλειτουργών της δικαιοσύνης, στη δικαστική διαδικασία”, αναφέρει ο ΠΔΣ.

Σημειώνει εξάλλου πως το μόνο που επιτυγχάνεται με την προώθηση μονομερών λύσεων “είναι να ασκείται αφόρητη πίεση σε δικηγόρους, διαδίκους αλλά και δικαστές για να προχωρούν οι διαδικασίες φαινομενικά με γοργό ρυθμό, με αποτέλεσμα να διογκώνονται ακόμη περισσότερο τα προβλήματα στον τομέα της δικαιοσύνης και να πλήττεται ανεπανόρθωτα το κράτος δικαίου και ο Κύπριος πολίτης”.

Ο ΠΔΣ θεωρεί πως το ζήτημα των καθυστερημένων υποθέσεων μπορεί να επιλυθεί με την εφαρμογή συνολικών μέτρων, συγκροτημένων πρακτικών εκδίκασης με ταυτόχρονη λήψη παράλληλων μέτρων όπως είναι η αύξηση δικαστών, ο διορισμός συνταξιούχων, recorders από τις τάξεις των δικηγόρων, η τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου για παραπομπές σε διαμεσολάβηση και διαιτησία, η εισαγωγή του ODR, η μαγνητοφώνηση των πρακτικών και η εξειδίκευση με κατάλληλη διανομή υποθέσεων. Αυτές, έξαλλου, είναι και οι συστάσεις ευρωπαϊκών οργάνων που ουδέποτε υιοθέτησαν την αποσπασματική αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά αντίθετα εισηγήθηκαν ότι το πρόβλημα των καθυστερήσεων θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με τη λήψη πακέτου μέτρων.

Ο ΠΔΣ σημειώνει ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν λαμβάνονται με στόχο την άμεση αναστολή του εν λόγω Κανονισμού και ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση,” επιφυλάσσεται για κλιμάκωση των μέτρων με δυναμικότερες κινητοποιήσεις”.

πηγή: SIGMALIVE

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Απάντηση

apagogi-696x391 Previous post Βρήκε την οικογένειά της 51 χρόνια μετά την απαγωγή της
bdf7104c93863f298d7ae2c24bb6f635-696x348 Next post Υπόθεση Μαντλίν: Για πέντε ακόμη σεξουαλικές επιθέσεις κατηγορείται ο Μπρίκνερ
Close