cache_728x3000_Analog_medium_1593057_142828_11112022-696x462 (1)
0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

Με την πρόσφατη απορριπτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου προσέφυγαν τρεις εκ των καταδικασθέντων για τον φόνο του Άντη Χατζηκωστή, επανήλθε στο προσκήνιο το αίτημα του Ανδρέα Γρηγορίου-Κασάπη για αποφυλάκιση υπό όρους.

Όπως πληροφορούμαστε, την περασμένη Δευτέρα ο ισοβίτης μέσω του δικηγόρου του, Γιάννη Πολυχρόνη, απέστειλε σχετική επιστολή στο αρμόδιο σώμα, το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως Κρατουμένων Επ’ Αδεία.

Ο Γρηγορίου είχε υποβάλει το αίτημα όταν κατέστη δικαιούχος για αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους, συμπληρώνοντας το προβλεπόμενο από τον Νόμο χρονικό διάστημα έκτισης της ποινής του. Ωστόσο, εκ των υστέρων το είχε αναστείλει ενόψει της διαδικασίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Ανώτατου Δικαστικού Σώματος, όπου είχαν προσφύγει οι άλλοι τρεις συγκατηγορούμενοί του και επίσης καταδικασθέντες.

Στην εν λόγω επιστολή ο κ. Πολυχρόνης απευθύνει έκκληση εκ μέρους του πελάτη του, προκειμένου να οριστεί ακροαματική διαδικασία για εξέταση του αιτήματός του. Κι αυτό από τη στιγμή που στις 25 του περασμένου Οκτωβρίου τελεσιδίκησε η υπόθεση των άλλων τριών προσώπων για το έγκλημα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Οκτωβρίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την προσφυγή των άλλων τριών καταδικασθέντων για τον φόνο του Άντη Χατηκωστή. Πρόκειται για τον Γρηγόρη Ξενοφώντος, τον Τάσο Κρασοπούλη και την Έλενα Σκορδέλη. Πιο συγκεκριμένα, με πλειοψηφία 6 προς 1 έκρινε πως δεν παραβιάσθηκαν τα δικαιώματα των προαναφερθέντων λόγω της χρήσης μαρτυρίας συνεργού για την πρωτόδικη απόφαση.

Οι δικαστές του ΕΔΑΔ αποφάσισαν, επίσης, ομόφωνα ότι δεν υπήρξε παραβίαση του σχετικού άρθρου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε σχέση με τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας. Οι τρεις προαναφερθέντες είχαν προσφύγει στο ΕΔΑΔ περί τα τέλη του 2016.

Στην απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφέρεται στον Φάνο Χατζηγεωργίου, σημειώνοντας ότι είχε ομολογήσει και κατέδωσε τους αιτητές από τύψεις, χωρίς να λάβει κάποια υπόσχεση σε αντάλλαγμα. Όπως προστίθεται στην ετυμηγορία, οι αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα να του παράσχει προστασία και να μην του απαγγελθούν κατηγορίες, εμπίπτουν στην άσκηση της διακριτικής ευχέρειας του αξιώματός του, παρά τη συνέχεια μιας υπόσχεσης που είχε δώσει.

Οι Γρηγόρης Ξενοφώντος, Ανδρέας Γρηγορίου-Κασάπη, Τάσος Κρασοπούλης και Έλενα Σκορδέλλη είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη στις 13 Ιουνίου του 2013 για τον φόνο του Άντη Χατζηκωστή. Το έγκλημα είχε διαπραχθεί το βράδυ της 11ης Ιανουαρίου του 2010, λίγο μετά που ο 43χρονος διευθύνων σύμβουλος του συγκροτήματος ΔΙΑΣ είχε σταθμεύσει το όχημά του έξω από το σπίτι του στη Λευκωσία.

Όπως είχε γίνει γνωστό τον περασμένο Μάρτιο και οι τέσσερις καταδικασθέντες υπέβαλαν αίτημα αποφυλάκισης με όρους.

Ο νόμος αναφέρει ότι δικαίωμα υποβολής αιτήματος για επ’ αδεία αποφυλάκιση έχουν όσοι εξέτισαν «το ήμισυ της ποινής φυλάκισής τους η οποία υπερβαίνει τα δύο έτη ή που καταδικάστηκαν σε ποινή ισόβιας φυλάκισης και έχουν εκτίσει τουλάχιστον δώδεκα έτη της ποινής».

Όπως προστίθεται, όταν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, «δικαιούνται να υποβάλουν απευθείας στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης γραπτό αίτημα για την υπό όρους αποφυλάκισή τους επ’ αδεία, για συνέχιση της έκτισης της ποινής τους για το εναπομένον μέρος αυτής εκτός των Φυλακών».

πηγή: Philenews

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Απάντηση