Ζητούν εξηγήσεις οι Ευρωπαίοι για το χαλλούμι, μετά τις καταγγελίες των Γερμανών

Read Time:1 Minute, 35 Second

«Αγκάθι» αποτελεί για τον κλάδο των αιγοπροβατορόφων η πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή στην ποσόστωση του γάλακτος για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚ, Χρίστος Παπαπέτρου, το θέμα αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τις Βρυξέλες, μεταβατική περίοδο για δέκα χρόνια, η οποία μάλιστα ισχύει από το 2014.

Χρίστος Παπαπέτρου – Γενικός Γραμματέας ΠΕΚ
Το ερώτημα είναι από το 2014 που κατατέθηκε ο φάκελος και υπήρχε η μεταβατική περίοδος τι έχει κάνει η κυβέρνηση για να βοηθήσει στην προσαρμογή όλων αυτών των ζητημάτων, έτσι ώστε το 2024 που λήγει αυτή η περίοδος να είναι όλα έτοιμα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπαπέτρου χαρακτήρισε ως «αδιανόητη» την πρόταση της Κυβέρνησης για διπλασιασμό των ποσοτήτων του αιγοπρόβειου γάλακτος που παράγεται. Όπως εξήγησε τα ζώα έχουν μειωθεί λόγω της ακρίβειας, ενώ η διαδικασία αναπαραγωγής των ζώων διαρκεί 15 μήνες.

Όλα αυτά, την ίδια ώρα που οι Γερμανοί κατήγγειλαν την Κύπρο στην Κομισιόν, σε σχέση με τον εντοπισμό τυριού στην αγορά με τη ονομασία χαλλούμι χωρίς να αναφέρεται στη σήμανσή του το λογότυπο ΠΟΠ. Ο κ. Παπαπέτρου εκτιμά πως η αλλαγή στην ποσόστωση θα φέρει και άλλες ενστάσεις από πολλές χώρες που καταδιώκουν να καταργήσουν το χαλούμι και να το εκμεταλλευτούν οι ίδιοι.

Από την πλευρά του ο Επαρχιακός Γραμματέας ΕΚΑ Λευκωσίας – Κερύνειας, Θωμάς Θωμά, προειδοποίησε πως μετά και την πιο πάνω εξέλιξη η Κύπρος κινδυνεύει να χάσει την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ.

Υπενθύμισε ωστόσο πως μέχρι το 2024 βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, ενώ η Κυβέρνηση καλείται να απαντήσει στις πιο πάνω καταγγελίες, σε περίοδο μιας εβδομάδας.

Θωμάς Θωμά – Επαρχιακός Γραμματέας ΕΚΑ Λευκωσίας – Κερύνειας
Είναι κάτι που μας κτυπά το καμπανάκι και μας λεν εφαρμόστε χθες την νομοθεσία γιατί πλέον δεν είμαστε μόνοι σε αυτό το «παιχνίδι» τώρα ήρθε η Γερμανία, αύριο μπορεί να έρθει άλλη χώρα.

πηγή: alphanews.live

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Απάντηση

Previous post Τουρίστας έπεσε στον κρατήρα του Βεζούβιου ενώ έβγαζε selfie
Next post BBC: Οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις σκότωναν άοπλους Αφγανούς – H ηγεσία κάλυπτε τον «διαγωνισμό»
Αρέσει σε %d bloggers: