safe_image

Έτυχαν πλήρους διαχείρισης 4,5 εκ. ελαστικά σε 6 χρόνια, αναφέρει η Τσιμεντοποιία Βασιλικού, απαντώντας σε δημοσιεύματα για την πυρκαγιά

Read Time:2 Minute, 21 Second

Κατά τη διάρκεια της εξαετίας 2016 – 2022 παρέλαβε από εξουσιοδοτημένα σύνολα παραλαβής και διαχείρισης ελαστικών 48.000 τόνους δηλαδή περίπου 4.500.000 ελαστικά, τα οποία διαχειρίστηκε πλήρως, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τσιμεντοποιία Βασιλικού και η συνδεδεμένη της εταιρεία Enerco – Energy Recovery Ltd, απαντώντας “σε ανακρίβειες”, όπως αναφέρει, σε δημοσιεύματα στον Τύπο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του 2016 έτυχε πλήρους χρήσης και αξιοποίησης, με αποτέλεσμα η Τσιμεντοποιία Βασιλικού να έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί περίπου 9-11.000 τόνους ελαστικών ετησίως (πάνω από 770.000 ελαστικά), παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν εξαιτίας της πανδημίας. Με δεδομένο ότι η ετήσια κατανάλωση ελαστικών στην Κύπρο, σύμφωνα με την εταιρεία, υπολογίζεται γύρω στους 8.000 τόνους, η εταιρεία απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι η διαχείριση δεν είναι έγκαιρη, κατάλληλη και ορθή.

Απαντώντας για ποιο λόγο υπήρχαν συσσωρευμένοι σωροί ελαστικών στον χώρο, η εταιρεία είπε ότι πέρα από την ανάγκη για κάποια περίοδο αποθήκευσης, την περίοδο 2016-2021 το κράτος, το Υπουργείο Γεωργίας και άλλοι φορείς ζήτησαν από την εταιρεία να συλλέξει και να διαχειριστεί επιπλέον 10.450 τόνους ελαστικών, που ήταν διάσπαρτα κοντά σε κατοικημένες περιοχές σε όλη την Κύπρο. Αυτά αφορούσαν ιστορικά απόβλητα, πέρα από την καθημερινή συλλογή της εταιρείας και αναλήφθηκαν από αυτή, μετά από προτροπή του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Υπουργού Γεωργίας, στο πλαίσιο εκστρατειών καθαρισμού.

Όσον αφορά την πυρκαγιά που σημειώθηκε, η εταιρεία σημειώνει ότι δεν έγινε στον ίδιο χώρο που είχε συμβεί πυρκαγιά παλιότερα και οι περιστάσεις ήταν πολύ διαφορετικές. “Έκτοτε η εταιρεία λαμβάνοντας υπόψιν τις συστάσεις τόσο του Γενικού Ελεγκτή αλλά και πολύ περισσότερο ακολουθώντας κατά γράμμα τις υποδείξεις και τις απαιτήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος προέβη σε πλήρη ανασχεδιασμό, νέα χωροθέτηση σε απομακρυσμένο χώρο από οικίες, καλλιέργειες κλπ, και με επενδύσεις σε όλα τα μέτρα ασφάλειας που προνοούσε η σχετική άδεια”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Τέλος, όσον αφορά την δήλωση του Υπουργού Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ότι με την επίσκεψη του στο χώρο της πυρκαγιάς διαπίστωσε ότι οι λωρίδες διαχωρισμού ήταν πολύ στενές, ότι είναι βέβαιος ότι τα πράγματα δεν λειτούργησαν σωστά, και ότι θα έπρεπε να προβλεφθεί η δύναμη του ανέμου, η εταιρεία δηλώνει ότι “την θεωρούμε ότι έγινε κάτω από φόρτιση και ήταν τουλάχιστον ατυχής”.

Όπως σημειώνει η Τσιμεντοποιία Βασιλικού, η διαχείριση κάθε λογής αποβλήτων εμπεριέχει κάποιους κινδύνους. Στόχος όλων των διαχειριστών αποβλήτων παραμένει η πρόληψη, αλλά και σε δεύτερο επίπεδο η ετοιμότητα για άμεση διαχείριση απρόβλεπτου συμβάντος, με γνώμονα πρώτα την προστασία της υγείας και σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων, καθώς και τον άμεσο περιορισμό της επέκτασης του.

Σημειώνει ότι η πλήρης διερεύνηση του περιστατικού της 11ης Ιουνίου 2022 σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Περιβάλλοντος και άλλων αρμόδιων φορέων βρίσκεται σε εξέλιξη και γι’ αυτό δεν θα προχωρήσει σε δημόσια τοποθέτηση για το περιστατικό μέχρι την ολοκλήρωση της διερεύνησης.

(ΚΥΠΕ)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Απάντηση

pyrosvestiki-ape.jpg Previous post Εύβοια: Φωτιά σε ξενοδοχείο στην Αμάρυνθο
Capture Next post Φονική πλημμύρα στην Μάνδρα: Σήμερα η απόφαση για τους 21 κατηγορουμένους
Close