Mozambique2
0 0
Read Time:2 Minute, 31 Second

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων τέσσερις αποκεφαλίστηκαν, σε πρόσφατες επιθέσεις τζιχαντιστών στη βορειοανατολική Μοζαμβίκη, καθώς η βία εξαπλώνεται σε περιοχές που παρέμεναν συγκριτικά αλώβητες ως τώρα και προκαλούν νέους μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμών.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του ΟΗΕ και της ΜΚΟ Save the Children την Τρίτη, 10.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους την περασμένη εβδομάδα. Η χώρα είναι αντιμέτωπη από το 2017 με κύμα βίας τζιχαντιστικών οργανώσεων που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 4.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED, ενώ προκάλεσε τον εσωτερικό εκτοπισμό 800.000 ανθρώπων.

Οι τζιχαντιστές λυμαίνονται κυρίως το βορειοανατολικό άκρο της πάμφτωχης, παρά τον πλούτο της σε φυσικούς πόρους, επαρχίας Κάμπου Ντελγκάντου, κοντά στα σύνορα με την Τανζανία.

Όμως στις αρχές Ιουνίου, καταγράφηκε σειρά επιθέσεων νοτιότερα, στην περιοχή Ανκουάμπε, 45 χιλιόμετρα από το λιμάνι Πέμπα, την πρωτεύουσα της επαρχίας. Η περιφέρεια αυτή θεωρείτο «ασφαλής» μέχρι τώρα, τόνισε η Save the Children.

«Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι αποκεφαλίστηκαν στις πρόσφατες επιθέσεις, κάτι άνευ προηγουμένου στην περιοχή», υπογράμμισε η ΜΚΟ. Κάτοικοι χωριών της περιοχής που έφυγαν μίλησαν για αποκεφαλισμούς, βιασμούς, πυρπολήσεις σπιτιών και απαγωγές, συνέχισε η οργάνωση αρωγής.

Στην άκρη δρόμων, ομάδες ανδρών και γυναικών, ορισμένοι με παιδιά στην πλάτη, κρατώντας πακέτα, κατευθύνονταν με τα πόδια προς την Πέμπα, διαπίστωσε φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε άλλη επίθεση την περασμένη εβδομάδα, δύο μέλη ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας που δούλευαν σε ορυχείο της περιοχής δολοφονήθηκαν.

Σύμφωνα με διπλωμάτες και στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι μετακινήσεις έχουν περιοριστεί από την αρχή του μήνα εξαιτίας του πολλαπλασιασμού των βιαιοτήτων. Έπειτα από στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας πέρυσι το κύμα βίας είχε αποκλιμακωθεί ως πρότινος, εν μέρει χάρη στην ανάπτυξη στρατευμάτων κρατών της περιοχής.

Έπειτα από πολύνεκρη επίθεση στο λιμάνι Πάλμα τον Μάρτιο του 2021, ο γαλλικός κολοσσός της ενέργειας TotalEnergies ανέστειλε έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου με προϋπολογισμό 16,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε τοποθεσία που απέχει μερικά χιλιόμετρα από την πόλη.

Από τον περασμένο Ιούλιο, η Ρουάντα και άλλα κράτη της μεσημβρινής Αφρικής ανέπτυξαν πάνω από 3.100 στρατιώτες για να υποστηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις της Μοζαμβίκης, που αδυνατούσαν να ελέγξουν την κατάσταση. Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις αναδιπλώθηκαν, συνεχίζουν όμως να διαπράττουν σποραδικές επιθέσεις, υιοθετώντας πιο κλασικές τακτικές ανταρτοπολέμου.

Η περιφερειακή δύναμη SAMIM ανακοίνωσε προχθές Δευτέρα ότι μονάδες της σκότωσαν «αρκετούς τρομοκράτες» κατά τη διάρκεια επιχείρησης. Οι στρατιωτικοί υπέστησαν μία απώλεια, ενώ έξι μέλη τους τραυματίστηκαν.

Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές, διαβεβαιώνοντας ότι σημειώνεται πρόοδος στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών. Η ανακάλυψη το 2010 των μεγαλύτερων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην υποσαχάρια Αφρική δημιούργησε ελπίδες στη Μαπούτου ότι η χώρα θα έχει έσοδα δισεκατομμυρίων χάρη στην εκμετάλλευσή τους, σε μια χώρα το ΑΕΠ της οποίας δεν ξεπερνά τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Όμως τα περισσότερα από τα έργα έχουν ανασταλεί.

Το κύμα βίας έχει προκαλέσει εξάλλου ανθρωπιστική κρίση, λόγω του μαζικού εκτοπισμού πληθυσμού. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μοζαμβίκη της τρίτης τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, Βικτόρια Νούλαντ, τη χορήγηση βοήθειας αξίας 28,3 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) του ΟΗΕ.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Απάντηση