Δολοφονίες – Αυτοκτονίες: Τι συμβαίνει;;; Μήπως τελικά έπαιξε κάποιο ρόλο και η Πανδημία;;;

Read Time:4 Minute, 34 Second

Ανάστατη είναι τόσο η Κυπριακή όσο και η Ελληνική κοινωνία με τις δολοφονίες και τις αυτοκτονίες των τελευταίων ημερών.

Πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται τι συμβαίνει , τι άλλαξε, τι φταίει και η κοινωνία μας έγινε τόσο σκοτεινή.

Προτού καλά καλά συνέλθουμε απο την μια τραγωδία, μια νέα τραγωδία έρχεται να αναστατώσει και πάλι τις ζωές μας ,σκορπώντας απέραντη θλίψη στην κοινωνία μας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που θα ακούσεις ανθρώπους να το συζητούν και μάλιστα να ρίχνουν την ευθύνη στο λοκντάουν  και στην πανδημία που βίωσε η ανθρωπότητα τα τελευταία δύο χρόνια.

Εμείς , επικοινωνήσαμε με την Συμβουλευτική Ψυχολόγο Άντρη Νικολάου η οποία μέσα απο την ιδιότητα της αλλά και την δική της οπτική γωνιά , εξηγεί, αναλύει και απαντά σε ερωτήματα που προβληματίζουν την κοινωνία μας το τελευταίο διάστημα.

Αυτούσια η απάντηση της  κυρίας Άντρης Νικολάου σε σχέση με τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που της μεταφέραμε :  

Είναι αλήθεια οι άνθρωποι εκτέθηκαν σε αλλεπάλληλα λοκντάουν με ιδιαίτερες και στρεσογόνες καταστάσεις τα τελευταία δυο χρόνια.  Μια περίοδος που ενόσω έχουμε ακόμα την πανδημία του κορωνοϊού μπροστά μας, έρχεται μια νέα κρίση, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η οποία επηρεάζει βαθιά την ψυχολογία μας. Η κοινωνία διχάζεται, οι συγκρούσεις πληθαίνουν και ο σκληρός κόσμος από ταινίες τρόμου γίνεται εικόνα στα μάτια μας.

Στυγερά εγκλήματα, ναρκωτικά, πιστολίδι, ξέπλυμα μαύρου χρήματος μαχαιρώματα, εγκλήματα μίσους, πάθους, εκδίκησης, παιδοκτονίες, τοκογλυφίες, φασιστικές ομάδες, διαφθορά είναι μερικές από τις λέξεις που ερμηνεύσουν την φρίκη που ζει η ανθρωπότητα και περιγράφει κατάλληλά αυτό που συμβαίνει κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Οι εποχές, έχουν αλλάξει! Αποκαλύπτονται βίαια εγκλήματα σε λίγα μόλις μέτρα ή χιλιόμετρα μακριά από το ασφαλές σπιτικό μας. Μήπως η πανδημία κορύφωσε τις εγκληματικές ενέργειες ;

Τα εγκλήματα δεν είναι καινούργιο φαινόμενο,  πάντα υπήρχαν και πάντα είχαν κάτι που τραβούσε την προσοχή του κοινού. Τα τελευταία έτη έχουν μείνει στην ιστορία ως «αιματοβαμμένα» καθώς κατά τη διάρκεια αυτών σημειώθηκαν άγρια εγκλήματα και τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας παρουσίασαν τεράστια έξαρση.

Με βάση την εγκληματολογία, βιολογικοί, ψυχολογικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες, συνήθως βρίσκονται πίσω από ένα  άτομο που διαπράττει ένα έγκλημα. Πιο κάτω συνοψίζονται ορισμένοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον σε εγκληματική ενέργεια :

  • Τα φονικά «έρωτα και πάθους», θεωρούνται τα πιο κλασικά εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας και αποτελούν πάντα τους μεγαλύτερους γρίφους.  Τα γνωστά εγκλήματα πάθους πραγματοποιούνται από άτομα που ως και το προηγούμενο δευτερόλεπτο ήταν ανώτερα πάσης υποψίας. Ακόμη και ο ίδιος ο δράστης που είναι και ο μοναδικός μάρτυρας της ιστορίας, αδυνατεί να εξηγήσει το πώς έφτασε στο σημείο να διαπράξει ένα αποτρόπαιο έγκλημα οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη πριν από το έγκλημα. Συνήθως η αιτίες οφείλονται σε παθολογική/αρρωστημένη ζήλια προς τον/την σύντροφο.
  • Η ρατσιστική εκδίκηση με σκοπό να προκαλέσουν κακό και να τρομάξουν τον άλλο και προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνικότητα, την ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την αναπηρία.
  • Εγκλήματα δια λόγου Τιμής. Ο όρος «τιμή» συνδέεται με  τον σεβασμό, την αξιοπρέπειά, τη συνείδηση, την αυτοεκτίμηση και την ηθική του κάθε ανθρώπου και  παίρνει τη διάσταση της κοινωνίας μέσα στην οποία αναπτύσσεται. Πολλές φορές σαν «κοινωνικό χρέος» για υπεράσπιση, τιμωρία και παραδειγματισμό οδηγούν σε  βίαια και αποτρόπαια εγκλήματα από συγγενικά πρόσωπα, με σκοπό να αποκαταστήσουν την προσωπική ή την οικογενειακή τους τιμή.
  • Η τυφλή αφοσίωση σε μια ομάδα, οι λεγόμενοι οπαδοί των γηπέδων  άλλαξαν πίστα σε φανατικούς- χούλιγκαν. Οι σύνδεσμοι καλλιεργούν το μίσος και τη μισαλλοδοξία. Πηγαίνουν ομαδικά σε γέφυρες, δίνουν ραντεβού σε δρόμους, και όλα αυτά για την ανάδειξη του ισχυρότερου με μαχαίρια, πέτρες, μολότοφ, τσεκούρια και πυρπολήσεις αυτοκινήτων. Η οπαδική βία δεν οφείλεται στην αγάπη τους για την ομάδα, τα άτομα που προβαίνουν σε ακραίες πράξεις έχουν βρει πρόσφορο έδαφος να εκτονώνονται και αμαυρώνουν και τους υπόλοιπους φίλαθλους που ακόμα και αν χάσει ή αδικηθεί η ομάδα νιώθουν ότι αυτά είναι στην ζωή.
  • Επίσης ένα άτομο καταλήγει σε μια εγκληματική ενέργεια που στο υπόβαθρο του έχει μια ψυχική ασθένεια.

Παράλληλα, υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση γύρω μας πως η κοινωνική απόσταση, ο φόβος για το άγνωστο και τα λοκταουν είναι επιβαρυντικοί παράγοντες για την ψυχική και συναισθηματική υγεία του ανθρώπου, γεγονός που οδηγεί ευκολότερα σε σκεπτικά φυγής από τη ζωή.

Η αυτοκτονία είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα με πολλαπλές αιτίες. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο οι αυστηρές πολιτικές των λοκντάουν συσχετίζονται με την αύξηση των αυτοκτονιών παγκοσμίως. Η αυτοκτονία οφείλεται σε πολλαπλούς βιολογικούς, ψυχολογικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες και δεν αποδίδεται σε μία και μοναδική αιτία.

Τα πραγματικά ποσοστά αυτοκτονιών δεν είναι βέβαια αφού  πολλά περιστατικά καταγράφονται επισημά ως ατυχήματα.  Η απόκρυψη της πράξης από την οικογένεια που μένει πίσω είναι συχνή καθότι διευκολύνει την εκκλησιαστική ταφή και αποφεύγεται ο κοινωνικός στιγματισμός. Επίσης όταν δημοσιεύεται ένα συγκεκριμένο περιστατικό αυτοκτονίας αποφεύγονται οι υποθέσεις σχετικά με το «γιατί» ο αυτόχειρας πήρε μία τέτοια απόφαση για να αποφεύγεται η διαστρέβλωση πληροφοριών.

Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η αποφυγή οποιασδήποτε σύνδεση της αυτοκτονίας αποκλειστικά με την πανδημία αφού στην πραγματικότητα ουδείς γνωρίζει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας. Πρέπει να προετοιμαστούμε και να γίνουμε ανθεκτικοί γιατί ο απόηχος της πανδημίας θα διαρκέσει για πολλά χρόνια ακόμα  και ο αντίκτυπός της στην ψυχική υγεία των ανθρώπων παραμένουν άγνωστες.

Είναι σημαντικό οποιοδήποτε αναφορά σε σκέψεις αυτοκτονίας ή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και να δημιουργείται δίαυλος επικοινωνίας με πηγές βοήθειας.

  • Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κυρία Άντρη Νικολάου που ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα μας και για τον χρόνο που αφιέρωσε για να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Απάντηση

Previous post Ο Λίβανος συνέλαβε 64 άτομα που προσπαθούσαν να μεταβούν δια θαλάσσης παράτυπα στην Ευρώπη
Next post Σχέδιο στήριξης τυροκομείων με αποθέματα χαλλουμιού προκήρυξε το Υπουργείο Γεωργίας
Close
Αρέσει σε %d bloggers: