Σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ΑμεΑ καταγγέλλει η ΚΥΣΟΑ

Read Time:2 Minute, 17 Second

Στις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων ενσωμάτωσης στην κοινότητα, ανεξάρτητης διαβίωσης, διασφάλισης επαρκούς βιοτικού επιπέδου, υγείας, αποκατάστασης, εργασίας και απασχόλησης και συμμετοχής στην πολιτιστική ζωή, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία των πολιτών με αναπηρίες της χώρας μας, αναφέρθηκε σε ομιλία του ενώπιον της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων ο Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ Χριστάκης Νικολαΐδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την ΚΥΣΟΑ, ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε, επίσης, σε σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών με αναπηρίες σε διάφορους επιμέρους τομείς, που επιβάλλουν, ανάμεσα σ’ άλλα, την εγκαθίδρυση υπηρεσιών για τις μονογονεϊκές οικογένειες, ειδικότερα τις γυναίκες με αναπηρίες που ζουν μόνες ή τις γυναίκες που έχουν παιδιά με αναπηρίες και ζουν μόνες, καθώς επίσης και τη λήψη μέτρων συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής προς όφελος εξαρτώμενων παιδιών και ενηλίκων με αναπηρίες.

Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε, περαιτέρω, στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών με αναπηρίες με κυριότερες αυτές της στέρησης του δικαιώματος στην εκπαίδευση, διακρίσεις λόγω ηλικίας και βαθμού αναπηρίας, βία και κακομεταχείριση.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσο, που τίμησε τη Συνέλευση με την παρουσία του, ο Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ επεσήμανε ότι τα ζητήματα της προσβασιμότητας εξακολουθούν, δυστυχώς, να βρίσκονται χαμηλά στην ημερήσια διάταξη των προτεραιοτήτων της πολιτείας, των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης συμπεριλαμβανομένων, ή/και υλοποιούνται δράσεις που συντηρούν στερεότυπα και προκαταλήψεις και παγιώνουν τον αποκλεισμό των πολιτών αυτών από το δομημένο περιβάλλον και κατ’ επέκταση από την ίδια την κοινότητα στην οποία ζουν.

Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στο γεγονός ότι η ΚΥΣΟΑ και οι Οργανώσεις μέλη της μη έχοντας άλλη επιλογή, υποχρεώθηκαν να θέσουν το ζήτημα της υλοποίησης έργων ανάπλασης των κέντρων των πόλεων ενώπιον των αρμοδίων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που χρηματοδοτεί τα έργα αυτά, με αποτέλεσμα να φτάσει ήδη στο Δήμο Λευκωσίας η πρώτη παρατήρηση που αφορά αρχικά το έργο στη Λεωφόρο Μακαρίου, με τη ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι ο τρόπος που διαμορφώθηκε τελικά η περιοχή αυτή της πρωτεύουσας με την τοποθέτηση «γρανιτένιων κύβων επί της Λεωφόρου Μακαρίου και άλλων παρόδων εμποδίζουν τη χρήση τους από τυφλούς» και παραβιάζονται τα ανθρώπινά τους δικαιώματα.

Ο κ. Νικολαΐδης επανέφερε στη συνέχεια το πάγιο αίτημα της ΚΥΣΟΑ για την ίδρυση και λειτουργία ανεξάρτητης Αρχής προσβασιμότητας, που θα έχει σκοπό την προώθηση της αρχής της προσβασιμότητας και του καθολικού σχεδιασμού σε όλα τα περιβάλλοντα, προϊόντα και υπηρεσίες.

Είπε επίσης, ότι λόγω τα άτομα με αναπηρίες βιώνουν διαχρονικά φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό, εξαθλίωση και ζουν μόνιμα στο περιθώριο, η αύξηση και επέκταση των πενιχρών επιδομάτων που καταβάλλονται σήμερα σε ποσοστό χαμηλότερο του 20% επί του συνόλου των ατόμων με αναπηρίες καθηλώνοντας τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ζητήματα αυτά, αποτελεί τη μοναδική διέξοδο κάλυψης μέρους του κόστους αναπηρίας και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Απάντηση

Previous post Πάτρα: Χτύπησαν και λήστεψαν αστυνομικό κοντά στα ΤΕΙ – Συνελήφθησαν οι δράστες
Next post Φωνές νοσηλευτών για την ασφάλεια στις Πρώτες Βοήθειες μετά τον ξυλοδαρμό
Close
Αρέσει σε %d bloggers: