Κύπρος – Ακρίβεια : Απορρίπτει όλες τις εισηγήσεις για αναχαίτιση της ακρίβειας η Κυβέρνηση

Read Time:2 Minute, 22 Second

«Όχι» σε όλες τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για αναχαίτιση της ακρίβειας είπαν για άλλη μια φορά χθες η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ. Μάλιστα, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι η μείωση των φόρων θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού, καθώς και ότι σε περίπτωση λήψης μέτρων μαζί με τους φτωχούς θα επωφεληθούν και οι πλούσιοι.

Το ΑΚΕΛ, διά του Άριστου Δαμιανού, χαρακτήρισε αστείες τις δικαιολογίες της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, υποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές υποφέρουν από την ενεργειακή φτώχεια, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στις τιμές των καυσίμων.

«Εάν ο υπουργός θεωρεί πως με τη φτώχεια των χαμηλομεσαίων και μεσαίων στρωμάτων θα ελεγχθεί ο πληθωρισμός, τότε πολύ φοβούμαι πως αυτό το σλόγκαν για τον καλό τιμονιέρη πάει περίπατο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρ. Δαμιανού. Επεσήμανε επίσης ότι οι αναφορές του Υπουργού Οικονομικών πως σε περίπτωση λήψης μέτρων μαζί με τους φτωχούς θα επωφεληθούν και οι πλούσιοι, «μόνο γέλωτα προκαλούν», υπενθυμίζοντας ότι είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ που διαχρονικά εξυπηρετούν τους πλούσιους. Τρανό παράδειγμα, πρόσθεσε, είναι οι πύργοι και τα χρυσά διαβατήρια.

Μέτρα σε άλλες χώρες, κανένα αίτημα από Κύπρο
Εν τω μεταξύ, στη συνεδρία κατατέθηκε μακροσκελής λίστα με τα μέτρα που πήραν άλλες χώρες της ΕΕ για στήριξη των νοικοκυριών και της οικονομίας καθώς και για συγκράτηση του πληθωρισμού. Παρά ταύτα, στο ερώτημα κατά πόσο η κυβέρνηση διεκδίκησε οτιδήποτε από την ΕΕ, αναφέρθηκε πως «…το Υπουργείο Οικονομικών θα μελετήσει το πλαίσιο των μειωμένων συντελεστών, μετά από τη δημοσίευση των παρεκκλίσεων των άλλων κρατών-μελών και θα προβεί σε ανάλογες εισηγήσεις, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο όφελος για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις». Δηλαδή «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Αρ. Δαμιανού, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι «την ώρα που οι πολίτες δυσπραγούν, την ώρα που οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, η κυβέρνηση θα αναμένει να δει πώς θα δημοσιοποιηθούν τα μέτρα των υπολοίπων κρατών για να ενεργοποιηθεί. Λοιπόν, θα ενεργοποιηθούν οι πολίτες τον Φεβρουάριο του 2023 εφόσον δεν ενεργοποιείται αυτή η κυβέρνηση».

Αυξήσεις 33% στα καύσιμα
Οι τιμές των υγρών καυσίμων αυξήθηκαν 33,63% από τον Ιανουάριο 2022 μέχρι τον Μάιο 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που ανέλυσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών. Επίσης, το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε κατά 21,59% την ίδια περίοδο, οι τιμές στις υπηρεσίες καταλυμάτων 26,91%, τα είδη ένδυσης και υπόδησης κατά 12,78% και τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά κατά 7,49%. Συγκρίνοντας τον Απρίλιο με τον Μάιο, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται σε τρόφιμα, όπως βούτυρο (13,21% αύξηση σε ένα μήνα), αβγά (12,40%) και βενζίνη, που αυξήθηκε περαιτέρω κατά 7,97% σε ένα μήνα. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός τον Μάιο ανήλθε στο 9,1%, από 8,8% που ήταν τον Απρίλιο.
ΠΗΓΗ:DIALOGOS

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Απάντηση

Previous post Δύο νεκροί στο Κόσοβο από σφοδρή κακοκαιρία
Next post Ισραηλινά πλήγματα σε συριακό έδαφος
Close
Αρέσει σε %d bloggers: