Ιωάννου: Να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του Σχεδίου Εστία

Read Time:2 Minute, 26 Second

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος που αναδύεται από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των διαδικασιών του Σχεδίου Εστία, θα πρέπει, κυρίως, να προκύψει από την Πολιτεία, αναφέρει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, σε ενημερωτικό του σημείωμα, μετά από αποδοχή των αποφάσεων του από την Τράπεζα Κύπρου, για ακύρωση προγραμματισμένων εκποιήσεων, εκκρεμούσης ενστάσεως για μη ένταξη στο Σχέδιο Εστία.

Στο σημείωμά του προς δανειολήπτες-καταναλωτές, ο Επίτροπος αναφέρει ότι ενημερώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση της Τράπεζας, ότι προχωρεί αμέσως στην ακύρωση προγραμματισθεισών εκποιήσεων αφού έγινε αποδεκτό από την Τράπεζα το περιεχόμενο των αποφάσεών του για το εν λόγω θέμα.

Είπε ακόμη, ότι προέβη στην έκδοση του παρόντος ενημερωτικού σημειώματος, «διότι με την ενέργειά της η Τράπεζα, ουσιαστικά, αποδέχεται το περιεχόμενο της απόφασης του Επιτρόπου» η οποία, αναφέρεται, εδράζεται στην επιχειρηματολογία «σημαντικής» σχετικής απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Το σημείωμα στο οποίο αναφέρεται ο Επίτροπος, ημερομηνίας, 27 Απριλίου, 2022, επεξηγεί γιατί είναι παράνομο να ενεργοποιείται η εκποιητική διαδικασία και να πραγματοποιούνται εκποιήσεις κύριας κατοικίας εκκρεμούσης ενστάσεως για μη ένταξη στο σχέδιο Εστία.

Ο κ. Ιωάννου, επισημαίνει στο σημερινό του ενημερωτικό σημείωμα, ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης επί ενστάσεως για μη ένταξη στο Σχέδιο Εστία, «δημιουργεί σοβαρά διαχειριστικά προβλήματα, τόσο στους ίδιους τους συμπολίτες μας δανειολήπτες, οι οποίοι κατέθεσαν τις εν λόγω ενστάσεις, όσο και στο τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρούν σε ορθολογική διαδικασία αντιμετώπισης των απαιτήσεών τους, εναντίον των ενδιαφερόμενων συμπολιτών μας με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χρησιμοποιώντας με νόμιμο τρόπο τα διαθέσιμα μέσα.»

Είπε ακόμη, ότι η Πολιτεία οφείλει, να προχωρήσει, «χωρίς καθυστέρηση και το ταχύτερο δυνατόν, στην ολοκλήρωση των διαδικασιών του Σχεδίου Εστία.» Μέχρι δε την πλήρη εξέταση των ενστάσεων, ο Επίτροπος προτρέπει την Πολιτεία να λάβει μέτρα που να μην επιτρέπουν εκποιήσεις κύριας κατοικίας, εκκρεμούσης σχετικής ενστάσεως για το Σχέδιο Εστία, όπως η σχετική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, η οποία, όπως είπε, έκρινε το παράνομο τέτοιων εκποιήσεων.

Καλεί, ακόμη, την Πολιτεία, να λάβει όλα τα δέοντα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, οι οποίες, για οποιονδήποτε λόγο, έχουν μείνει εκτός του Σχεδίου. «Είτε εξαιτίας μη ικανοποίησης των προϋποθέσεων ένταξης σε αυτό είτε για όλους τους άλλους τεχνικούς λόγους για τους οποίους το σημαντικό αυτό Σχέδιο απέτυχε,» προσθέτει.

Ο Επίτροπος εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες του προς τη Γενική Διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ για την πιο πάνω ενέργειά της, η οποία, «συμβάλλει στην παραπέρα δημιουργία εύκρατου κλίματος στην ατμόσφαιρα των σχέσεων μεταξύ των πολιτών και του τραπεζικού συστήματος και είναι απότοκο, προφανώς, των προωθούμενων, από πλευράς της Τράπεζας, πελατοκεντρικών προσεγγίσεων.»

Αναφέρει ακόμη, ότι προσδοκά, ότι η ίδια στάση επί των αποφάσεών του, σχετικά με παράπονα για εκποίηση, εκκρεμούσης ενστάσεως για μη ένταξη στο Σχέδιο Εστία, θα υιοθετηθεί και από τις Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων και άλλα Αδειοδοτημένα Πιστωτικά Ιδρύματα.

«Σε κάθε περίπτωση όμως,» καταλήγει, «η αποτελεσματική αντιμετώπιση του όλου προβλήματος, θα πρέπει, κυρίως, να προκύψει από την Πολιτεία, στη βάση των ενεργειών που ήδη ανέφερα πιο πάνω.»

ΚΥΠΕ

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Απάντηση

Previous post Απαράδεκτες οι ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, λέει η Πρόεδρος της Κομισιόν και υπενθυμίζει εκκλήσεις για άρση ενεργειών
Next post Υπουργείο Οικονομικών : Δεν ανταποκρίνονται σε επιστολές και τηλεφωνήματα οι δικαιούχοι του Σχέδιου Οικεία
Close
Αρέσει σε %d bloggers: