Σε κρεσέντο προκλήσεων έχει επιδοθεί η Τουρκία τον τελευταίο καιρό, επιμένοντας να ζητά την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.
Μάλιστα εξαπολύει απειλές κατά της Ελλάδας με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει πως η Αγκυρα θα θέσει θέμα κυριαρχίας στο Αιγαίο σε περίπτωση που δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του τουρκικού ακροδεξιού κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί τόνισε πως «τα Δωδεκάνησα θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους είτε με το καλό είτε με το ζόρι».
Ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί από τις προκλήσεις της Άγκυρας και τη συντήρηση της έντασης, που φθάνει μέχρι την απειλή πολέμου.
Ερωτηθείς από τον Νίκο Χατζηνικολάου για το αν μας απειλεί εμμέσως με πόλεμο η Τουρκία, ο Κωνσταντίνος Φίλης απάντησε: «όχι δεν μας απειλεί με πόλεμο η Τουρκία. Είναι σαφές όμως ότι μηχανεύεται με ανύπαρκτα επιχειρήματα την αμφισβήτηση των νησιών».
«Οι γκρίζες ζώνες έχουν γίνει κόκκινες και η αποστρατιωτικοποίηση συνδέεται πλέον με την κυριαρχία. Δηλαδή, η Τουρκία λέει ή αποστρατιωτικοποιείτε τα νησιά και τα αφήνετε ανοχύρωτα στις επιβουλές μας ή τα διατηρείτε στρατιωτικοποιήμενα αλλά εμείς θα αμφισβητούμε την κυριότητά τους», τονίζει ο κ. Φίλης.
Τι επιδιώκει λοιπόν μέσω της διπλωματίας της διαστρέβλωσης;
- Nα εξουδετερώσει τις διεκδικήσεις των νησιών σε θαλλάσιες ζώνες
- Να εξομοιώσει τις δύο χώρες.
- Να παρουσιάσει ότι παραβιάζουμε κι εμείς συνθήκες άρα δεν έχει νόημα να τις επικαλούμαστε.
- Εφόσον η Συνθήκη της Λωζάνης καθίσταται διάτρητη, γιατί δεν δεχόμαστε να αναθεωρηθεί, εφόσον το ζητάει επιμόνως από το 2017 ο Ερντογάν.
Τα παραπάνω σημείωσε ο κ. Φίλης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει πόλεμο, ούτε ”θερμό” επεισόδιο, θα μπορούσε όμως να διεθνοποιήσει το ζήτημα, να το ζυμώσει και να το κρατήσει ψηλά, το μαρτυρούν άλλωστε και οι δύο επιστολές στον ΟΗΕ».
Η απάντηση της Αθήνας
Από την πλευρά της η Αθήνα, απαντά ότι «τα νησιά δεν περιήλθαν στην Ελλάδα υπό την αίρεση της αποστρατιωτικοποίησης, άρα ότι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται, ενώ παράλληλα επικαλείται το casus beli, αλλά και καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου, κάτι που πιστοποιούν όλα τα παραπάνω, υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος Φίλης.
«Το σύνορο με την Τουρκία είναι αυτό που όρισε η Λωζάνη, δηλαδή οτιδήποτε πέραν των 3 ναυτικών μιλίων από τις τουρκικές ακτές δεν ανήκει στην Τουρκία, αλλά στην Ελλάδα», καταλήγει.
Τα ελληνικά νησιά που θέλει ο Ερντογάν
Σύμφωνα με την Άγκυρα, η Ελλάδα οφείλει -στη βάση του διεθνούς δικαίου- να μην διαθέτει στρατεύματα σε συνολικά 23 νησιά του ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.
Πρόκειται για τα παρακάτω νησιά:
-Λέσβος
-Σάμος
-Χίος
-Ικαρία
-Λήμνος
-Σαμοθράκη
-Αστυπάλαια
-Ρόδος
-Χάλκη
-Κάρπαθος
-Κάσος
-Τήλος
-Νίσυρος
-Κάλυμνος
-Αγαθονήσι
-Χάλκη
-Λέρος
-Λειψοί
-Ψέριμος
-Πάτμος
-Σύμη
-Κως
-Καστελόριζο
Μητσοτάκης: Σαρωτική απάντηση σε όποιον επιχειρήσει να παραβιάσει την κυριαρχία μας
Δεν θα ανεχτούμε μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, δηλαδή φαντασιώσεις χαμένων αυτοκρατοριών και μια προβολή ισχύος που δεν ευθυγραμμίζεται με την διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συμμετοχή του στη συζήτηση με θέμα «United in Solidarity: Defending Western Democracy», στο πλαίσιο του 27ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ρότερνταμ.
«Το τελευταίο στοιχείο που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ίσως κάποιοι στη Ρωσία να είναι χαρούμενοι αν αυτό συμβεί., αλλά θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε και ταυτόχρονα θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα θέσουμε εν αμφιβόλω τα κυριαρχικά δικαιώματα. Γι’ αυτό και πριν την oυκρανική κρίση εμείς θέλαμε να ενδυναμώσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια αποτρεπτική ισχύ. Είμαστε μια δύναμη ειρήνης είμαστε μια αμυντική δύναμη αλλά θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οποιαδήποτε υπόνοια απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρείται με αυστηρό τρόπο» πρόσθεσε.
«Σοκαριστήκαμε ανακαλύπτοντας τι σημαίνει να έχουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη, κάτι που έμοιαζε αδιανόητο και μάλιστα οι ιδρυτές αυτού του κόμματος καθώς και οι ιδρυτές της ΕΕ αγωνίστηκαν τόσο σκληρά ώστε να διασφαλίσουν και επιπλέον πολλοί πίστευαν πως ήταν περιχαρακωμένο και ότι η ακεραιότητα της Ευρώπης δεν θα παραβιαζόταν ποτέ από την ισχύ των όπλων», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Αυτός είναι ένας νέος κόσμος που αντιμετωπίζουμε και πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα είναι σχετικά κοντά στο ρωσικό λαό εξαιτίας της γεωγραφίας μας και της παράδοσης της ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Για μένα όμως από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές ότι έπρεπε να κάνουμε τη σωστή επιλογή κι αυτή ήταν να στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο την Ουκρανία. Στείλαμε στρατιωτικό υλικό και εξηγήσαμε την απόφασή μας κάτι που κάναμε όχι μόνο γιατί ήταν θέμα αρχής να στηρίξουμε μια χώρα που δεχόταν επίθεση αλλά και για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς οποιονδήποτε μπορεί να ξανασκεφτεί πως τα σύνορα μπορεί να επαναχαράσσονται μέσω της βίας ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια συντριπτική απάντηση».
«Η δύναμή μας εδώ είναι η ενότητά μας κι έτσι πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες μας γιατί το κάνουμε αυτό επειδή αν δεν το κάνουμε, δηλαδή αν δεν υποστηρίξουμε την Ουκρανία, όλες οι αξίες για την υπεράσπιση των οποίων αγωνιστήκαμε στη διάρκεια της πολιτικής μας καριέρας θα δεχθούν ουσιαστική απειλή», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οι τουρκικοί λεονταρισμοί δεν θα γίνουν ανεκτοί»
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός προέβη στην ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων για την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
«Δεν θα κάνω ψυχανάλυση των αδιεξόδων της Τουρκίας»
«Ενημέρωσα για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και είπα ότι τέτοιες προκλήσεις και λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί από την Ελλάδα και την ΕΕ και ζήτησα αν επιμείνει η Τουρκία να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο και να είναι στα συμπεράσματα η καταδίκη αυτής της παντελώς αρχείαστης τουρκικής προκλητικότητας. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας μια νέα εστία έντασης και γι’ αυτό η χώρα μας απαντά στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου».
«Εμείς δεν θα καταφύγουμε ποτέ στην όξυνση, τις προσβολές. Έχουμε την αυτοπεποίθηση ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ισχυρούς συμμάχους» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Δεν θα μπω σε μία λογική πινγκ πονγκ δηλώσεων με τον Τούρκο πρόεδρο»
«Δεν θα μπω σε μία λογική πινγκ πονγκ δηλώσεων με τον Τούρκο πρόεδρο, θα μπορούσα πολύ εύκολα να το κάνω, αλλά δεν θα το κάνω. Δεν θα κάνω ψυχανάλυση των αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία. Οι τουρκικές αιτιάσεις αποδομούνται στην επιστολή που στείλαμε στα Ηνωμένα Εθνη. Είναι δυσάρεστο το γεγονός πως η Τουρκία χάνει ακόμη μία ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Το μπαράζ υπερπτήσεων ήταν τελείως απρόκλητο. Πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία πως η Ελλάδα έχει συμμάχους την ΕΕ και τις ΗΠΑ και θα αξιοποιεί συμμαχίες της προς όφελος των εθνικών της συμφερόντων».
«Δεν θα εμπλακώ σε παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο σε αυτή την πορεία που έχει επιλέξει. Είναι λυπηρό που η Τουρκία χάνει μια ευκαιρία. Δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε σε καμία λεκτική αντιπαράθεση. Αν την ενόχλησε η επίσκεψή μου στις ΗΠΑ και η ομιλία μου στο Κογκρέσο, είναι δικό της θέμα».
«Είπα στον Σολτς ότι δεν χωρά πολιτική ίσων αποστάσεων στις τουρκικές προκλήσεις»
Ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός τόνισε πως του είπε ότι πολιτική ίσων αποστάσεων, δεν νοείται.
«Είχαμε μία πολύ φιλική κουβέντα με τον καγκελάριο, τού εξήγησα πως δεν νοείται η τακτική ίσων αποστάσεων, ιδίως από μία χώρα, που έχει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Ο Καγκελάριος αντελήφθη την έκταση του προβλήματος. Ο χάρτης της γαλάζιας πατρίδας είναι η καλύτερη απόδειξη για το ότι η Τουρκία μας απειλεί» συμπλήρωσε.
Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού:
«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας»
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για εκλογές μέσα στο 2022, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Πόσες από τις προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιβεβαιωθεί; Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Η χώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ήρεμο πολιτικό κλίμα, λιγότερη πόλωση και παραπέμπουν σε εποχές που έχουμε αφήσει πίσω μας» ενώ συμπλήρωσε πως «η τακτική του κ. Τσίπρα θα κριθεί στις επόμενες εκλογές».
Για τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα
Επιπλέον, στην ερώτηση αν το νέο εμπάργκο από την ΕΕ οδηγήσει και σε νέες αυξήσεις στα καύσιμα, ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Δεν είναι καθόλου δεδομένο πως το εμπάργκο θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των καυσίμων. Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, γνωρίζουμε πως κάθε πακέτο κυρώσεων έχει κόστος αλλά θα είναι μικρότερο για εμάς παρά για τη Ρωσία».
Ακόμα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «για τις τιμές της βενζίνης το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και απασχολεί όλες τις χώρες που έχουν διαφορετικές τιμές και διαφορετική φορολόγηση. Πρώτη μικρή παρέμβαση ήταν το fuel pass. Δεν είμαι έτοιμος να σας ανακοινώσω κάτι τώρα, όταν θα είμαστε έτοιμοι θα σας ενημερώσω».
«Θεωρώ επιτυχία πως η ΕΕ κατόρθωσε να συμφωνήσει στο 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας»
«Θεωρώ επιτυχία πως η ΕΕ κατόρθωσε να συμφωνήσει στο 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις γεωγραφικές ευαισθησίες ορισμένων κρατών μελών. Το αποτέλεσμα είναι πως το 90% του ρωσικού πετρελαίου που ερχόταν προς την Ευρώπη θα σταματήσει να έρχεται και αυτό αποστερεί από τη Ρωσία σημαντικούς πόρους για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως «είχα την ευκαιρία να τονίσω την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και η χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος μεταφοράς ενέργειας, προκειμένου να συμβάλλει στην απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και των γειτόνων μας».
Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «συζητήσαμε και την πρόταση για το repower eu, προφανώς και η χώρα μας θα διεκδικήσει τους περισσότερους δυνατούς πόρους και πολλά έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από εκεί. Συζητήσαμε επίσης το μεγάλο πρόβλημα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Είπα πως υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα στον υπολογισμό τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και δόθηκε η εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου μεταξύ των οποίων και η δική μας πρόταση για επιβολή πλαφόν».
«Σε κάθε περίπτωση» -συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – «η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιμένει την ΕΕ για να παράσχει στήριξη. Το εθνικό πρόγραμμα στήριξης τίθεται σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα. Υπενθυμίζω πως την προηγούμενη εβδομάδα η βουλή ψήφισε την υπερφορολόγηση των υπερκερδών κατά 90% των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας».
Συζητήσαμε και ζητήματα για την επισιτιστική ασφάλεια, ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «σήμερα στην Ουκρανία είναι εγκλωβισμένοι πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση που να εμπλέκει και τη Ρωσία ώστε να δημιουργηθεί θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος. Η ελληνική ναυτιλία θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο».
Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις στο θέμα του φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός είπε πως «σας είχα πει το ζήτημα της παρέμβασης στην αγορά φυσικού αερίου είναι περίπλοκη. Είναι σύνθετο ζήτημα η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου» Ωστόσο «αισθάνομαι μεγαλύτερη δυναμική και κατανόηση του προβλήματος, βλέπω περισσότερους συναδέλφους να πιέζουν και αυτοί για παρεμβάσεις ώστε να μην πληρώνουμε τις παράλογες αυξήσεις. Η παρέμβαση είναι απαραίτητη, αλλά η άμεση ανακούφιση θα έλθει από το εθνικό σχέδιο στήριξης. Αυτό ενδιαφέρει την επιχείρηση, η ανακούφιση».
ΠΗΓΗ: real.gr